top of page
  • Writer's pictureElephant in the Escape Room

Kako bolje igrati escape room? Donosimo vam 10 poslovica za uspješan bijeg!

Escape room koncept već je neko vrijeme popularan izbor zabave, teambuildinga, slavljenja rođendana, druženja i dizanja adrenalina, ali do sada niste bili uspješni u svom bijegu iz escape rooma? Ili se bojite uopće probati kako vam ego ne bi bio povrijeđen neuspjehom?


Donosimo vam 10 poslovica kojih se možete sjetiti kako biste povećali šanse za uspješan bijeg, tako da vaš potencijalni fijasko ne bude elephant in the room na idućem druženju na kojem se dogovara ekipa za idući eskejp room.

1. Ne sjedite na ušima!

a statue holding its ears shut

Čak i ako ste iskusni igrač i znate kako igrati escape room igre, pozorno slušajte game mastera te priču koju će vam reći, dobro osmišljene sobe povezuju temu s mehanizmom ili rješenjem zagonetka pa dobro zapamtite gdje ste, koji vam je cilj i u cipele kakvog se lika morate postaviti. Također slušajte specifične zabrane i upute za lokote koje će vam game master reći jer one često mogu otkriti gdje igrači često griješe ili gube najviše vremena.2. Organizacija je pola posla


a pile of stuff

Preporučamo da u sobi odredite dva mjesta:

·         mjesto gdje ćete odložiti predmete koje ste iskoristili

·         mjesto za predmete koji su nađeni, ali još nisu iskorišteni

Prva hrpa bit će vam najkorisnija jer se u većini soba svi predmeti u zagonetkama koriste samo jednom. Mjesto za predmete koji su nađeni i neiskorišteni, korisno je kako bi i drugi igrači koji možda imaju bolju ideju što s njima napraviti imali priliku proučiti ih. Također preporučamo da kada nešto nađete, to naglas objavite jasno i koncizno prije postavljanja na hrpu.


3. Probajte naći iglu u plastu sijena


magnifying glass

Jedan od prvih i glavnih zadataka za svaku ekipu je dobro pretražiti sobu. Otvorite sve što možete, bacite pogled u skrivene kutke, ali nemojte gubiti vrijeme na zabrane. Na primjer, ako vam je game master rekao kako ne treba pomicati komade namještaja niti tražiti išta iznad glave, pouzdajte se u njegove riječi i uštedite vrijeme. Uz traženje zagonetki, pokušajte identificirati sve lokote i brave kako biste imali mentalnu sliku kakvi će vam kodovi i ključevi biti potrebni da tu logiku možete primijeniti na rješavanje zagonetki.

 


use no force

4. Um caruje, snaga klade valja

Zapamtite da je sve u escape roomu dizajnirano kako bi bilo pristupačno većini ljudi. Tako zanemarite ideje za rješavanje zagonetki koje uključuju veliku silu, ali i preveliki zamor. Ako dobijete pet brojeva, zasigurno ne treba unijeti sve njihove permutacije u bravu kako biste otkrili šifru, već trebate otkriti i redoslijed dobivenih brojeva.

 

5. Gdje ima dima ima i vatretheatre curtain

Budući da su escape roomovi svojevrsne kulise, ali i predstava u kojoj ste vi glavni likovi, sjetite se Čehovljeve poznate izreke: Nikada se na pozornicu ne smije staviti napunjena puška ako neće pucati. Odnosno, skoro će svaki predmet bio dio zagonetke. Primjerice, ako u zaključanoj ladici pronađete neobično dugačku olovku, vjerojatno je da njome ne trebate samo pisati, već ju možda i iskoristiti za dohvatiti nešto nedostupno. Međutim, s tim rečenim dolazimo i do idućeg savjeta.


 Nikada se na pozornicu ne smije staviti napunjena puška ako neće pucati.

6. Nije zlato sve što sja

gold bars

Kako igra ne bi bila prelaka te kako bi prostor bio što vjerniji, u sobi se vjerojatno nalazi i puno ukrasa te nije baš sve što vidite dio zagonetke. Dobro proučite predmet i ako zaključite na temelju intuicije ili iskustva da nije dio zagonetke, ostavite ga na miru ili ga odbacite u hrpu koju ste namijenili za iskorištene ili nebitne predmete. Osim ukrasa, u sobi mogu postojati i takozvane red herrings, odnosno predmeti koji namjerno izgledaju kao da su dio zagonetke, ali nisu. Za detektiranje takvih predmeta sjetite se prvog savjeta i priče u kojoj se nalazite!7. Puno baba, kilavo dijete

multiple hands

Znamo da želite doživjeti sve aspekte sobe i biti glavni heroj za rješavanje svih zagonetki, ali ako vam je suigrač doktor matematike, a vi se obično mučite s kusurom u kafiću, prepustite rješavanje težih matematičkih zagonetka njemu. Za to vrijeme pokušajte naći novu zagonetku koja će možda baš biti kao skrojena za vas! Naravno, ovaj savjet vrijedi ako soba nije linearna i postoji više zagonetki za rješavanje u isto vrijeme. Ako vas zanima tip sobe, slobodno pitajte game mastera prije igre.


8. Žuri polako
Imate ograničeno vrijeme, ali svakako dovoljno za rješavanje svih zagonetki. Tako, kada recimo uđete u novu skrivenu sobu, iako želite što brže pobjeći nošeni novim adrenalinom, nemojte se prepustiti panici i gubiti moral, nego se saberite i nastavite rješavati zagonetke kao do sad!
9. Ispeci pa reci


keypad

Imajte na umu da digitalne brave koje možete susresti u sobama često imaju blokadu nakon nekoliko unosa neispravnih šifri. Tako, kada unosite šifru koja vam se čini krucijalnija, pokušajte biti sigurni u svoj pokušaj. Naravno, nemojte da vas to obeshrabri od isprobavanja šifri, ali vjerojatno ne morate svaki broj koji pronađete unijeti u tipkovnicu koja se jako čini da otvara iduću sobu.

 

10. Oteto prokleto

lockpicking

Jedan od ključeva skriven je u iznimno uskom otvoru i nemoguće je da će ga bilo tko dohvatiti bez pomagala, ali imate sreće da je s vama prijateljica poznata po svojim iznimno vitkim i dugim prstima, a još ima i hipermobilnost zglobova te je ključ uspjela dohvatiti sama. Možda vam se to tada čini kao odlična slučajnost, ali šansa je da ste si uništili igru ili bar dobar dio nje. Zagonetke u escape roomu često su sekvencijske i ako nešto namjerno preskočite, lako ćete se pogubiti i možda tražiti rješenje za nešto što ste već riješili. Dobro dizajnirane sobe ovo bi trebale svesti na minimum, ali ako si ne želite pokvariti doživljaj, nemojte namjerno pokušavati „prevariti“ sobu.


 

BONUS IZREKA

U zdravom tijelu zdrav duh!

Pokušajte escape room igrati odmorni, puni elana i volje. Ako ste znani kao partijaner subotom navečer, možda nije najbolja ideja escape room rezervirati u nedjelju ujutro. Međutim escape room vam može biti odlično zagrijavanje prije izlaska u subotu.

Na kraju priče, nije uvijek najbitnije pobijediti, nego zabaviti se pa ove poslovice možete i ostaviti u (ne)pročitanim lektirama i pisati svoje nove pobjede ili poraze u našoj poslovnici na Ribnjaku koja će vam dočarati Zagreb i Hrvatsku 70-ih.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page